•• Obrovské množstvá potravín vo svete, ktoré sa vyrobia, ale nezjedia ••
Znižovanie potravinových strát a plytvania potravinami je svetový problém, ktorý vyžaduje celosvetové, regionálne i miestne opatrenia.
Odhaduje sa, že takmer tretina (1,3 miliardy ton ročne) všetkých potravín určených na ľudskú spotrebu sa na ceste z farmy na stôl jednoducho stratí alebo skončí v odpade.
Takáto vysoká úroveň neefektívnosti má významný hospodársky, sociálny a environmentálny dosah. Potravinové straty a plytvanie potravinami stoja svetovú ekonomiku ročne približne 990 miliárd dolárov. Potravinové straty a plytvanie potravinami narúšajú potravinovú bezpečnosť a zvyšujú podvýživu. Okrem toho sa na potraviny, ktoré sa v konečnom dôsledku stratia alebo premrhajú, spotrebuje približne štvrtina všetkej vody používanej na poľnohospodárske účely, na ich výrobu je potrebná orná pôda s rozlohou Číny, odhaduje sa, že pri tejto výrobe sa vyprodukuje 8 % celosvetových emisií skleníkových plynov a zároveň sa tým prispieva k strate biodiverzity.
So zreteľom na skutočnosť, že do roku 2050 sa odhaduje nárast počtu svetového obyvateľstva na 9 miliard, je nevyhnutné problematiku hľadania spôsobov na zníženie plytvania potravinami spájať s potrebou zvýšiť dostupnosť potravín.
Hlad je naďalej jedným z najnaliehavejších problémov v oblasti rozvoja napriek tomu, že na svete sa potravín vyrába viac než dosť. Keby sa podarilo zachrániť aspoň štvrtinu celosvetových potravín, ktoré sú v súčasnosti predmetom potravinových strát alebo plytvania, bolo by to dosť na to, aby sa nasýtilo 870 miliónov ľudí na svete, ktorí trpia hladom.
Zdroj: Závery Rady EÚ o potravinových stratách a plytvaní potravinami, prijaté 28. júna 2016
Na stiahnutie:
Podporný materiál
OBROVSKÉ MNOŽSTVÁ POTRAVÍN VO SVETE, KTORÉ SA VYROBIA, ALE NEZJEDIA.pdf